Menu

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το Μνημείο

Ο χαμηλός λόφος της Τίρυνθας, στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους ο χώρος ήκμασε κυρίως κατά την πρώιμη και την ύστερη εποχή του Χαλκού. Στη δεύτερη φάση της Πρωτοελλαδικής εποχής (2700-2200 π.Χ.) πρέπει να υπήρχε εδώ ένα σημαντικό κέντρο με πυκνή κατοίκηση και ένα μοναδικής κατασκευής κυκλικό κτήριο, διαμέτρου 27 μ., στην κορυφή του λόφου. 

Κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.) ο λόφος οχυρώνεται σταδιακά και περιβάλλει μέσα στα «κυκλώπεια» τείχη του το ανακτορικό συγκρότημα καθώς και άλλα κτήρια που χρησιμοποιούνται κυρίως από την άρχουσα τάξη ως λατρευτικοί χώροι, αποθήκες και εργαστήρια αλλά και ως κατοικίες.

Οι περίτεχνες νωπογραφίες που κοσμούσαν τα δάπεδα και τους τοίχους όχι μόνο του μεγάλου Μεγάρου αλλά και άλλων κτηρίων του ανακτορικού συγκροτήματος μεταφέρουν τον απόηχο του μεγαλείου της Μυκηναϊκής εποχής.

Κύρια όμως μορφή έκφρασης της ισχύος του ανακτορικού συστήματος αποτελούν τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Εκτός από την εντυπωσιακή οχύρωση συγκαταλέγονται σ’ αυτά και οι λεγόμενες Γαλαρίες χτισμένες στο ανατολικό και νότιο σκέλος του τείχους της Άνω Ακρόπολης.

Αντικείμενο

Η μεθοδολογία υλοποίησης, αλλά και ο καινοτόμος χαρακτήρας του έργου βασίστηκε στο συνδυασμό των παραδοσιακών μεθόδων συντήρησης και αποκατάστασης μυκηναϊκών τειχών με τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες κινήθηκαν στους εξής τρεις βασικούς άξονες: τριδιάστατη καταγραφή και ψηφιοποίηση των τειχών, σημασιολογική αναπαράσταση γνώσης σχετική με την πολιτισμική κληρονομιά και τις διαδικασίες διάγνωσης, συντήρησης και αποκατάστασης, εφαρμογές υποστήριξης των διαδικασιών αυτών και ανάδειξη όλου του συστήματος συντήρησης και της ευρύτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας του, μέσω εγκατάστασης εφαρμογών υπό μορφή εργαστηρίων ανοιχτής θέασης Open Labs.

 


 

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset