Γ. Επεμβάσεις δομικής αποκατάστασης σημαντικών για την κατασκευή θραυσμένων ογκολίθων

Επεμβάσεις δομικής αποκατάστασης θραυσμένων ογκολίθων

Επεμβάσεις επί συγκεκριμένων δομικών λίθων, όπως συγκολλήσεις θραυσμένων ογκολίθων ή αποκαταστάσεις ελλειπόντων τμημάτων τους με συμπληρώματα από διάσπαρτο λίθινο υλικό, κατάλληλα διαμορφωμένα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τύπου επέμβασης είναι η αποκατάσταση του σωζόμενου ανώτατου λίθου – κλειδιού της στέγασης του διαδρόμου εισόδου στη γαλαρία. Η τελική επιλογή επανατοποθέτησής του έγινε σταδιακά, κατά την πορεία της επέμβασης, όταν αξιολογήθηκε η κατάσταση στην οποία σώζεται και η δυνατότητα ασφαλούς συγκόλλησης των θραυσμάτων του με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του μέλους και να αποφεύγεται η ενσωμάτωση στον αποκαταστημένο φορέα μίας δυνητικής αδυναμίας στο μέλλον. Αν ο λίθος είχε κριθεί εν τέλει ακατάλληλος τότε αυτός θα έπρεπε να απομακρυνθεί και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο.

 

Πριν, αλλά και παράλληλα με τη διαδικασία απομάκρυνσης των θραυσμάτων του λίθου-κλειδιού έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ριζών της αγριελιάς μετά την τοποθέτηση ικριωμάτων υποστήριξης στο εσωτερικό του αντίστοιχου τμήματος του διαδρόμου.

 


 

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset